Uw huis op een duurzame manier verwarmen zonder het gebruik van aardgas kan tegenwoordig met een warmtepomp. Met het installeren van een warmtepomp in uw woning verkleint u uw klimaatimpact, dat staat buiten kijf. Momenteel worden er subsidies gereserveerd wanneer u een warmtepomp koopt. Belangrijk dus dat u hier op tijd goed over geïnformeerd wordt. In dit artikel gaan we er alles aan doen om zoveel mogelijk vragen van uw kant te beantwoorden, zodat u na het lezen van dit artikel een goede weloverwogen beslissing kunt nemen voor uzelf.

Welke soorten warmtepompen zijn er eigenlijk?

We maken onderscheid tussen 3 verschillende soorten warmtepompen. Hieronder zullen we ze 1 voor 1 voor u benoemen, zodat u een goed beeld krijgt van de mogelijkheden.

  1. Hybride warmtepomp 

    Deze warmtepomp werkt samen met uw cv ketel. Wat wordt er bedoeld met deze samenwerking? Wanneer de buitentemperatuur erg laag is zal de cv ketel een ondersteunende functie hebben en hulp bieden bij het verwarmen van uw keuken en badkamer. Dit zal echter alleen bij zeer lage temperaturen gebeuren. Alle overige dagen zal de hybride warmtepomp gewoon zelf voor de warmte zorgen in uw woning. De hybride warmtepomp is een mooie stap op weg naar het wonen zonder aardgas.

    hybride warmtepomp geinstalleerd aan een woning

     

    hybride warmtepomp geinstalleerd aan een woning

     

  2. Elektrische warmtepomp (100%)

    Dit type warmtepomp zorgt voor de volledige verwarming van uw woning. Daarnaast zal ook het kraanwater en het douchewater in de badkamer worden verwarmd door dit type warmtepomp. Dit type warmtepomp wordt, in andere artikelen die u misschien al heeft gelezen, ook wel ‘all electric’ genoemd of ‘combi’ of ‘volledig elektrisch’.

    Dit type pomp beschikt over een voorraadvat voor warm water. Dit warme water kan maximaal worden opgewarmd tot 55 graden Celsius. Eens per week wordt de temperatuur in het voorraadvat verhoogd naar 60 graden Celsius. Dit gebeurt met een elektrisch verwarmingselement. Kort daarna zal ook 70 graden Celsius worden aangetikt. Dit alles gebeurt om de kans op legionellabesmetting te voorkomen.

    Ter vergelijking, een cv ketel staat meestal op een temperatuur van 60 tot 80 afgesteld. Warmtepompen weten uw huis dus te verwarmen met een veel lagere temperatuur.  Het grootste voordeel van verwarmen met lagere temperaturen is dat de warmte in uw huis gelijkmatig wordt verdeeld. Het kan iets langer duren voordat de woning is verwarmd.

    all electric warmtepomp

     

    all electric warmtepomp

     

  3. Ventilatiewarmtepomp

    Bij een ventilatiewarmtepomp wordt er warmte uit de lucht gehaald door de warmtepomp. Dit zal de energierekening zeer zeker ten goede komen.

    ventilatie warmtepomp in huis

    ventilatie warmtepomp in een woning

     

Neem contact op

 

Is een warmtepomp duurzaam?

Wat een warmtepomp doet is dat het warme lucht haalt uit de lucht of uit het grondwater of uit de bodem. Vervolgens zet de warmtepomp deze warmte om in een warmte die bruikbaar is in uw woning. Warmtepompen laten dit proces heel efficiënt verlopen. Zo maakt een warmtepomp van 1kWh (kilowattuur) stroom 2 tot 5 kWh warmte.

U zult zien dat het verbruik toeneemt, omdat de warmtepomp stroom verbruikt. U zult tevens zien dat het gasverbruik flink zal afnemen. Wanneer u een hybride warmtepomp heeft kan dit zelfs leiden tot een halvering van het gasverbruik.

Het gevolg is dat u de CO2 uitstoot terugbrengt door de verwarming en warm water.

Wat is nu het werkelijke verschil in CO2 uitstoot ten opzichte van een hr ketel op gas?

  • Heeft u een hybride warmtepomp? Dan is de CO2 uitstoot zo’n 25% lager
  • Heeft u een volledige warmtepomp en is de bron de buitenlucht? Dan ligt de CO2 uitstoot zo’n 35% lager
  • Heeft u een volledige warmtepomp en is de bodem de bron? Dan ligt de CO2 uitstoot 50% lager

 

Mocht het zo zijn dat in de toekomst alle soorten stroom duurzaam zijn, dan zal de CO2 uitstoot van warmtepompen naar 0 worden gereduceerd.

 

Hoe werkt een warmtepomp? 

Service-en energiebedrijf Engie maakte hier een korte video over. In dit filmpje komt tevens een bewoner aan het woord die de keuze heeft gemaakt om een duurzame warmtepomp te installeren. Bekijk hieronder een aantal voordelen op een rij.

(*U bent binnen 2 minuten op de hoogte)

In het filmpje wordt ook gesproken over de warmtepomp checklist van Engie. Doe de test en kijk of uw woning geschikt is voor een warmtepomp.

 

Waar plaats je een hybride of volledige warmtepomp?

Zoals u hierboven op de foto al voorbij zag komen hebben de hybride warmtepomp en volledige warmtepompen een gedeelte dat buiten komt te staan. Aan wordt geraden dit buitenste gedeelte van de warmtepomp te plaatsen op een plek waar deze voor u en voor uw buren het minste opvalt en geluid maakt.

Het geluid dat de warmtepomp maakt kan worden gedempt met een daarvoor bestemde kast.

Warmtepompen worden vaak geplaatst:

  • Aan de zijkant van een woning
  • Niet onder slaapkamerramen op bovenverdiepingen
  • Niet op het dak boven een slaapkamer of woonkamer

 

Welke stappen moet je doorlopen bij het aanleggen van een warmtepomp?

  • Neem even contact op met de gemeente voor het buitenste gedeelte dat aan de zijkant van uw woning wordt geplaatst. Hier zijn soms vergunningen voor nodig. Haalt uw warmtepomp de warmte uit de bodem of uit grondwater? Neem in dat geval ook even contact op met uw gemeente of met de specialist die de installatie voor u plaatst.
  • Aansluiting elektriciteit: Volledige elektrische warmtepompen hebben een 3×25 Ampere aansluiting nodig. Dit is een zwaardere aansluiting dan de gebruikelijke 1×35 Ampere die elke woning heeft. De groepenkast in uw huis zal ook een uitbreiding krijgen en mogelijk extra stroomleidingen.
  • Het systeem dat u wilt installeren bestaat uit verschillende onderdelen (afgifte, regeling, ventilatie etc..). laat hier bij voorkeur 1 bedrijf naar kijken en de installatie voltooien. Belangrijk is dat u een handleiding krijgt aangereikt die begrijpelijk is voor u. 1 waar u op kunt terugvallen wanneer dit nodig is.
  • Is uw  huis niet goed genoeg geisoleerd? Dan is de keuze voor een volledige warmtepomp niet de meest zuinige keuze. Meerdere verwarmingselementen moeten worden aangesproken voordat uw huis de juiste temperatuur heeft bereikt. Bij een hybride warmtepomp zijn de problemen kleiner. waarom? Omdat de cv ketel hulp biedt op het moment dat de warmtepomp het niet alleen kan.
  • Meet goed het stroomverbruik van de warmtepomp.
  • Stel een contract op voor het onderhoud. Kijk bij voorkeur naar een installateur die deelneemt aan de erkenningsregelingen voor warmtepompinstallateurs (SEI) .
  • Belangrijk is dat u de installateur vraagt naar garantieregelingen

 

Warmtepomp vs. CV: Hoe kun je deze twee apparaten met elkaar vergelijken?

  • Warmtepomp werkt op elektriciteit. CV ketels werken op gas.
  • Het gemiddelde rendement van een warmtepomp kun je bepalen aan de hand van de SCOP (Seisonal Coefficient of Performance). Een SCOP score van 3,0 betekent dat er 3x zoveel warmte door de warmtepomp wordt gegenereerd als dat er aan elektrische energie ingaat. Een rendement dus van 300%. Vergelijk dit rendement met een cv -ketel en u kunt een inschatting maken van beide apparaten.
  • De efficientie van een warmtepomp wordt uitgedrukt in COP: Coëfficiënt of Performance. Door een steeds veranderende buitentemperatuur en het type woning waar de warmtepomp in staat wordt meestal de hierboven genoemde SCOP gebruikt als uitgangspunt voor het vergelijken van.

 

We kunnen ons goed voorstellen dat u rondom dit onderwerp nog met een aantal vragen zit. Schroom niet om hiervoor contact met ons op te nemen via onderstaande button:

 

Neem contact op