Wat is sonderen? 

Sonderen is een term uit de grondmechanica. Bij een sonderingsonderzoek wordt de draagkracht van de grond gemeten. Hierbij wordt een kegelvormige punt (ook wel sondeerconus genoemd) met een hoek van 60 graden de grond in gebracht.

Wanneer u een huis wilt laten bouwen door een gespecialiseerd bouwbedrijf, dan is de sondering erg belangrijk om rekening mee te houden. Zonder een sonderingsonderzoek voorafgaand aan de bouw van uw huis is het onmogelijk te beginnen met bouwen. Zodra er een sonderingsonderzoek heeft plaatsgevonden kan de mechanische weerstand worden gemeten van de grond.

sondeerapparaat

Waarom is sonderen nodig?

Laten we allereerst vermelden dat sonderen niet verplicht is. Echter is het laten uitvoeren van een sonderingsonderzoek wel sterk aan te raden. Waarom is het verstandig als nieuwe bewoners om een dergelijk onderzoek te laten uitvoeren?

Eigenlijk is dat vrij simpel. Met dit onderzoek verkleind u de kans op:

  • gescheurde gevels
  • verzakte funderingen
  • overige vervelende constructiefouten

Als blijkt dat er een sondering is geweigerd door u als eigenaar tegen de adviezen van de architect in, dan kunt u aansprakelijk worden gesteld als de woning barsten begint te vertonen.

Daarnaast worden er terecht steeds strengere eisen gesteld aan het bouwen op terreinen die een beperkt draagvermogen hebben. De gevolgen zijn in een later stadium niet te overzien zoals u hierboven al las.

Neem contact op

Hoe werkt een sondering?

Hoe wordt een sonderingsonderzoek eigenlijk uitgevoerd? Met een sondeerwagen (links) of sondeerrups (links). Zie foto hieronder.

Sondeerwagen sondeerrups

  • In de sondeerwagen staat een hydraulische pers. Deze pers drukt de sondeerstaven de grond in.
  • De sondeerconus wordt vervolgens met een snelheid van 2 cm per seconde de grond in gedrukt.
  • Men krijgt daarna data door over de vastheid van de grond. Vervolgens kan het draagvermogen van de grond worden bepaald.
  • Een sonderingsrapport wordt vervolgens opgemaakt en gepresenteerd in een sondeerstaat.

Waar kan ik sondeer gegevens opvragen?

Wilt u weten of er geotechnische statistieken kunnen worden opgevraagd in de gemeente waar u een woning wilt laten bouwen? Dan kunt u een kijkje nemen op de website van het adviesbureau van Hoogveld. Hoogveld specialiseert zich als sondeerbedrijf in het opstellen van sonderingsrapporten, zodat u een compleet beeld krijgt van de kosten, de werkzaamheden en de resultaten van het sonderen.

Op de website kunt u kijken of er gegevens beschikbaar zijn over geotechnische onderzoeken die in het verleden hebben plaatsgevonden.

Wat te doen als de grond bestaat uit meerdere grondlagen?

Zoals u hierboven kunt zien bestaat de grond vrijwel nooit uit 1 grondlaag. Wanneer er tijdens het onderzoek meerdere grondlagen worden gevonden die afwijken van de bovenste grondlaag, dan noemen we dit ‘stuit’. 

Een nauwkeurige berekening op uw toekomstige bouwkavel is dus essentieel als er stuit wordt geconstateerd.

 

Wat zijn de kosten van een sonderingsonderzoek?

Voor het laten uitvoeren van een sonderingsonderzoek moet u denken aan een bedrag van 600 tot 750 euro (excl. 21% BTW).

Belangrijk om te weten is dat wanneer een sondering positief uitvalt en de grond in uitstekende staat blijkt te verkeren, dan is er in het gevolg minder beton of metaal nodig bij de bouw van een woning. Een mooie manier dus om direct de sonderingskosten en de ingenieurskosten terug te verdienen.

 

Wat wordt er gemeten bij een sonderingsonderzoek?

  • Het redox potentiaal. (temperatuur en concentratie zijn hierbij bepalende factoren)
  • Temperatuur van de grond en het grondwater
  • De geleidbaarheid

Wilt u meer weten over dergelijke sonderingsonderzoeken? Heeft u nog specifieke vragen over het proces dat we hierboven hebben proberen te schetsen?

Verzamel uw vragen via onderstaand formulier, zodat we u kunnen voorzien van een passend antwoord.