Legeskosten kunnen een last zijn voor veel mensen die belangrijke documenten moeten laten registreren bij de gemeente. Of het nu gaat om het aanvragen van een paspoort, rijbewijs of huwelijkscertificaat, de kosten kunnen snel oplopen en een flinke hap uit je budget nemen.

Voor sommige mensen kunnen de legeskosten zelfs een belemmering zijn om de benodigde documenten te verkrijgen. 

Wat zijn legeskosten?

Leges kosten zijn in feite betalingen aan de overheid, met als doel gebruik te maken van de producten of diensten van de overheid.

Deze algemene definitie is breed, maar dit is logisch gezien de diversiteit aan leges die Nederland inmiddels rijk is. Zo zijn er leges die betrekking hebben op het huwelijk, identiteitsbewijzen, vergunningen en tot slot de bouw. Hieronder gaan we dieper in op de bouwleges.

 

Wat zijn bouwleges?

Zelf laten bouwen door Rowecobouw

Wat bouwleges zijn, blijft voor velen onduidelijk. Dit blijkt ook uit het feit dat het voor veel particulieren die een huis gaan bouwen, een onvoorziene hoge kostenpost is.

Bovendien zijn er nog allerlei factoren die meespelen, zoals de gemeente, eventuele ontheffingen en de situatie an sich. Al deze onderwerpen behandelen we. Om een huis te laten bouwen of te verbouwen, is een omgevingsvergunning nodig (voor 2010 de bouwvergunning genaamd).

De leges en omgevingsvergunning zijn aan elkaar verwant: tijdens het aanvragen van de omgevingsvergunning krijgt men te maken met de bouwleges.

Welke leges dit zijn en hoe hoog de kosten zijn, hangt af van de gemeente. De leges zijn per gemeente verschillend, evenals de hoogte van het te betalen bedrag.

De leges verbonden aan een omgevingsvergunning (vroeger de bouwvergunning) zijn hierdoor vaak onoverzichtelijk. Zo rekent de gemeente Amsterdam alleen leges voor de bouwactiviteit zelf, en bijvoorbeeld niet voor een toetsing van de welstand. Bovendien rond de gemeente het bedrag ook niet af. Andere steden, zoals Den Haag, brengen wel kosten in rekening voor de toetsing van de welstand.

Het is dus aangeraden om rekening te houden met de kosten van de bouwleges en deze tijdig mee te nemen in de kosten voor de bouw van de woning.

De leges voor de omgevingsvergunning zullen immers betaald moeten worden!

Neem contact op

 

Hoe zit het met de legeskosten in andere gemeentes?

Zoals eerder benoemd verschillen de legeskosten per gemeente. De bouwvergunning/omgevingsvergunning valt namelijk onder de gemeentelijke leges.

De legeskosten van de omgevingsvergunning/bouwvergunning verschillen dus, maar zijn altijd gebaseerd op de bouwkosten van het betreffende bouwplan. Enkele voorbeelden staan hieronder vermeld.

Alle data zijn op basis van een woning van 200.000 euro. Het bedrag betreft de legeskosten bij het aanvragen van de omgevingsvergunning ten tijden van het schrijven van dit artikel (2018).

  • Amsterdam: € 7.300,- euro (legesgrondslag: 200.000,- excl. BTW)
  • Den Haag: € 3.630,- euro (legesgrondslag: 242.000,- incl. BTW)
  • Eindhoven: € 7.408,- euro (legesgrondslag: 242.000 incl. BTW)

 

Welke legeskosten heeft mijn gemeente?

  1. Ga naar de website van ‘Waar Staat Je Gemeente’ 
  2. Vul in de zoekbalk de zoekterm: ‘leges’ in.
  3. Klik het 1e resultaat aan dat u vervolgens tegenkomt, vervolgens ziet u de omgeving afgebeeld.
  4. Ga links op zoek naar ‘leges’ met hieronder de term ‘omgevingsvergunning’.
  5. Vink de 3 verschillende soorten omgevingsvergunningen aan en scroll rechts naar de gemeente waar u wilt gaan wonen
  6. U krijgt een overzicht van de verschillende legeskosten per gemeente

 

Hoe bereken ik de legeskosten?

De legeskosten per gemeente verschillen dus enorm. Bovendien hangen de prijzen ook af van het project: bij een dakopbouw ligt het al weer een stuk lager.

De legeskosten van de omgevingsvergunning kan men het beste nog even nakijken bij de betreffende gemeente. Op veel gemeentelijke websites staan tabellen of rekentools waarmee men gemakkelijk de bouwleges kan berekenen.

De legeskosten berekenen is ook mogelijk via diverse online tools, maar voor de zekerheid is het aanbevolen de bron zelf te raadplegen: de gemeente dus.

legeskosten berekenen

 

Zijn de legeskosten aftrekbaar?

Men denkt regelmatig dat de leges van een bouwvergunning aftrekbaar zijn, maar dit is niet het geval.

De leges van een bouwvergunning vallen onder de kosten van onderhoud en verbouwing en zijn niet aftrekbaar.  Feitelijk zijn dit de kosten voor het verkrijgen van de woning (en dus niet de hypotheek).

 

Wanneer moet men leges betalen voor een omgevingsvergunning?

Een omgevingsvergunning is niet altijd nodig. Wanneer moet men leges betalen voor een omgevingsvergunning?

Indien er een omgevingsvergunning nodig is, dient hier ook voor betaald te worden. Maar het kan voorkomen dat men mag bouwen zonder dat hier een vergunning voor nodig is. Als er geen omgevingsvergunning nodig is, houdt dat natuurlijk ook automatisch in dat men geen leges hoeft te betalen.

Het kan ook voorkomen dat een deel van het bouwproject vrij is van vergunningen, terwijl een ander deel dit niet is (beiden moeten wel afzonderlijke bouwwerken zijn).

In dat geval worden de bouwkosten van het vrij deel, afgetrokken van het belaste deel, waardoor de hoogte van de bouwleges lager uitvalt.

 

Voorkom verrassingen door legeskosten mee te nemen in de bouwkosten

Helaas is het niet mogelijk een korte, beknopte uiteenzetting te formuleren omtrent de leges en de daaraan verbonden kosten. Het is altijd verstandig in de bouwkosten leges mee te nemen, dit voorkomt verrassingen.

Tegelijkertijd is het verstandig en geadviseerd om de gemeente te raadplegen en te bekijken of er al dan niet bouwleges betaald dienen te worden.

Laat u ook een eigen huis bouwen? of wilt u dit zelf gaan doen, of bent u simpelweg opzoek naar meer informatie? Dan helpen wij graag. Rowecobouw heeft jarenlange ervaring als bouw-consulting bureau, waar bouw en ontwerp samenkomen voor het beste resultaat.

Wij beantwoorden niet alleen graag uw vragen, maar vertellen ook graag wat we voor uw project kunnen betekenen!

Wilt u meer weten over ons, of direct benieuwd wat voor u kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op!

Neem contact op